Neemt u liever telefonisch contact op?

Bekijk het overzicht van onze Wanted kantoren op onze contactpagina.

05/04/2024
27/01/2017

Precontractuele informatieplicht

Precontractuele informatieplicht.

U bent ondernemer: onderhandelen en contracten afsluiten is uw tweede natuur. Vruchtbare commerciële samenwerkingen vormen de basis van uw succes. Maar kent u ook de plichten die op u rusten nog voor u uw pen ter hand neemt om een contract te ondertekenen? Met de invoering van de Wet Precontractuele Informatie zijn de regels over de informatieplicht bij het aangaan van een commerciële samenwerking gevoelig aangescherpt. We geven u alvast de basis mee.

Precontractuele informatieplicht: wanneer van toepassing?

De wetgever legt een informatieplicht op voor partijen die “commerciële samenwerkingsovereenkomsten” sluiten.

Dit zijn overeenkomsten tussen meerdere personen, waarbij de ene aan de andere het recht verleent om bij de verkoop van producten of de verstrekking van diensten een commerciële formule te gebruiken onder één of meerdere vormen:

  • gemeenschappelijke handelsnaam;
  • gemeenschappelijk uithangbord;
  • overdracht van know how; en/of
  • commerciële of technische bijstand.

Concreet betekent dit dat de informatieplicht toepasselijk is als u één van volgende overeenkomsten wenst te sluiten:

  • distributiecontracten;
  • franchiseovereenkomsten;
  • verkoopsconcessies;
  • handelsagenturen (met uitzondering van bank- en verzekeringsagenten);
  • vergelijkbare vormen van commerciële samenwerking.

Wat zijn mijn precontractuele informatieverplichtingen?

1. Als leverancier van een commerciële formule moet u aan uw kandidaat-contractant de volgende informatie overmaken:

  • een volledig ontwerp van overeenkomst;
  • een afzonderlijk document waarin de belangrijkste contractuele bepalingen worden opgenomen (waaronder de verbintenissen, vergoeding, duur, opzegmodaliteiten,…); en
  • de gegevens voor de correcte beoordeling van de commerciële samenwerkingsovereenkomst (bijvoorbeeld realistische marktprognoses, vereiste investeringen, enzovoort).

2. Deze documenten moet u als leverancier van de commerciële formule minstens één maand vóór het sluiten van de overeenkomst ter beschikking stellen aan uw wederpartij. Hij of zij heeft dus een bedenktermijn van één maand. Gedurende die maand mogen jullie geen verbintenissen jegens elkaar aangaan, en mag er ook geen enkele vergoeding, bedrag of waarborg worden gevraagd of betaald. Dit impliceert ook dat er in principe een nieuwe wachtperiode begint te lopen als er belangrijke wijzigingen worden aangebracht in het ontwerp-contract of in de begeleidende documentatie.

3. Er rust zowel op u als op de kandidaat-contractant een geheimhoudingsplicht. Jullie mogen de verkregen informatie enkel gebruiken binnen het kader van de beoogde samenwerking.

Wat riskeer ik als ik de precontractuele informatieplicht niet naleef?

  • Uw wederpartij zal de nietigheid van de overeenkomst kunnen inroepen als u de vereiste documenten niet aflevert of de bedenktijd van een maand respecteert.
  • Vergeet u in het afzonderlijk document bepaalde contractuele clausules op te nemen, dan zal hij of zij de nietigheid van deze bepalingen kunnen inroepen.
  • Als bepaalde gegevens ontbreken, onvolledig of onjuist zijn, kan uw wederpartij bedrog of dwaling inroepen die de geldigheid van de overeenkomst kunnen aantasten.
Bespreek uw probleem met Wanted Law!

Wenst u een verkoop- of distributieapparaat op poten te zetten? Zorg dan dat dat u de wettelijke informatieplicht strikt naleeft en dit vanaf het begin van de onderhandelingen. Twijfels over wat u al dan niet moet doen? Speel op veilig en contacteer ons voor concreet en bruikbaar advies.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwste Wanted Facts, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Schrijf u in

Disclaimer

De informatie over juridische onderwerpen die u in deze bijdrage aantreft, zijn louter informatieve, algemene besprekingen en kunnen in geen geval als juridisch advies worden beschouwd. Wanted Law aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die iemand zou lijden door voort te gaan op deze informatie. Als u juridisch advies wenst, dient u contact op te nemen met een gekwalificeerde advocaat die u zal adviseren op basis van uw persoonlijke situatie. Alle blogberichten gepubliceerd op de website van Wanted Law zijn geschreven met toepassing van het Belgisch Recht.

Copyright

Wanted Law bezit het exclusieve copyright van deze website, zijn design en de volledige inhoud ervan. Gebruik van deze website, of delen ervan, in welke vorm dan ook, is verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Wanted Law.

Deel dit bericht

Algemeen contractenrecht - Claeys I., Tanghe T.

Koop in de Wanted Shop!

Handboek Verbintenissenrecht ed. 2023 - Vansweevelt T., Weyts B.

Koop in de Wanted Shop!

Heeft u een probleem en wenst u betaalbaar juridisch advies?

Boek dan een consultatie bij Wanted Law!